Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezapomenutelná cesta - den patnáctý

Dnešní trasa vedla španělským venkovem. Vesničané zrovna hnali na pastvy stáda krav, kolem nich se rojily černé mraky much a všude to vonělo právě uklízenými chlévy. 

Dnes nás čekala druhá nejdelší etapa, a tak jsme se rozhodli vyrazit ještě za tmy. Rychle jsme posnídali, pobalili jsme svršky a pláštěnky, které nám zatím pěkně proschly a vyrazili jsme na cestu. Ještě jsme ani neopustili město a už zase lilo jako z konve. Zastavili jsme, vytáhli pláštěnky a ponča a pokračovali trochu pomalejším tempem dál. Manžel na mapách objevil zkratku a nenechal se přesvědčit, abychom pokračovali po oficiální trase. Jenže jeho trasa vedla za tmy po úzké frekventované silnici a syna málem srazilo auto hned na začátku. Pohádali jsme se, vzala jsem děti a vrátili jsme se na trasu. Manžel se přidal, ale měl pořádnou zlost, že jsme jeho zkrácenou variantu odmítli.

Vystoupali jsme do lesa. Pořád pršelo. V dálce se pomalu rozednívalo. Z lesa stoupala pára a ranní sluníčko přes ni stoupalo jako přes hustý závoj a přálo nám šťastnou cestu. Brzy jsme zase kráčeli po silnici. Na krátko přestalo pršet a vpravo od nás zářila pestrá duha. „Hele, děti, zase budeme mít šťastný den!“ Pokračovali jsme po náhorní plošině s úžasnými výhledy do okolí a kilometry ubíhaly, ani jsme je nevnímali. Až okolo poledne děti dostaly hlad. Chtěly zastavit, ale nebylo kde. Měli jsme v nohou už přes dvacet kilometrů, ale poslední trasa vedla přes zemědělské usedlosti, ve vzduchu páchnul hnůj a kolem obydlí létala hejna much. Silnice i pole byla plná kravských lejn a nebylo, kam se posadit. Další hodinu už děti i manžel hlasitě protestovali, chtěli si sednout a najíst se – prostě hned! Usedli jsme tedy na kraj pole, ale brzy jsme vyskočili – nasedaly na nás desítky much, během chvilky zaplnili každé místečko na našich batozích, na našem oblečení i na jídle. Zuřivě jsme je odháněli a dali se na úprk. Až po pár dalších kilometrech jsme narazili na pár kamenů, kde jsme se mohli aspoň na chvilku zastavit a oddychnout si.

V Santa Marina jsme v albergue požádali o razítko do credenciálu. Sotva jsme sešli ze silnice, prošlo kolem nás stádo krav. Pastevečtí psi na nás byli zvědaví víc, než nám bylo milo, ale naštěstí je majitel brzy zavolal zpátky. Děti mohly sledovat, jak tvrdý je život na vesnici a kolik dřiny je třeba, aby tu lidé mohli žít.

Brzy bylo na čase vykročit zase dál, vždyť jsme ještě měli před sebou spoustu kilometrů. Děti statečně šlapaly, občas jsme potkávali další poutníky, povídali jsme si příběhy ze života našich rodičů a prarodičů a trasa nám rychle ubíhala. Byl čas na poslední zastávku v parku. Snědli jsme poslední sušenky, doplnili zásoby vody a na chvíli se vyzuli a promasírovali si namáhané nohy. Přišli za námi turisté od vedlejšího stolu a ptali se, jestli jsme Poláci. „Ne, my jsme z České republiky!“ Turisté se tvářili, že takový název slyší poprvé. „Czechoslovakia.“ „Ó, Czechoslovakia!“ Vida, někteří Španělé už dlouho neviděli mapu Evropy, usmáli jsme se. Zamávali jsme jim na cestu a vyrazili na poslední dnešní úsek.

Bohužel se nám nepodařilo sehnat ubytování na trase, a tak jsme si už přes tak dlouhý úsek museli zajít několik dalších kilometrů. Spali jsme v A Picota a vybrali jsme dobře. Měli jsme ubytovnu sami pro sebe! Byla nová a čisťounká. Ubytovali jsme se v pokoji, umyli se a já hledala pračku, kterou ubytování slibovalo. „Já ji našel,“ volal manžel. Podle tónu jsem tušila čertovinu. A taky, že ano. Houby pračka, valcha to byla! Nu, to mi úplně nebylo po chuti – naše sportovní svršky by hrubé zacházení nejspíš nepřežily. A tak jsem zase prala velké prádlo ve sprše. Dveře netěsnily, takže jsem si ještě na vrch dala úklid koupelny. Manžel mezi tím připravil večeři ze zásob, které jsme donesli v batohu. Poctivě jsme si potraviny rozdělily, ale hladové děti se na večeři vrhly tak rychle, že než jsme stihli sníst naše porce, už měly prázdný talíř a hladově koukaly po našem. Tvářili jsme se s manželem, že už vlastně nemáme hlad a nechali jsme zbytek dětem. Pak jsme sklesle seděli v kuchyni a šilhali hlady.

Odešla jsem ještě do koupelny, když za chvíli volal manžel, že má překvapení. Objevil ve vesnici otevřené potraviny a připravil nám druhou večeři! A ještě nakoupil jídlo na bohatou snídani a zítřejší pochod. To bylo překvapení! Najedli jsme se dosyta a bylo nám krásně.

Všechny nás bolely nohy, přeci jen jsme dnes nachodili spoustu kilometrů a zastávek jsme měli jen pár. A tak jsem za pomoci nejstaršího syna naladila wi-fi, pustila relaxační hudbu a dětem jsem připravila na chodbě masážní salón, i s čekárnou. Každý měl dostatek času jen pro sebe, kdy jsem každému na gauči masírovala nožičky a zádíčka a u toho jsem jim povídala o poutích a putování a nabízela jim poselství, o kterém mohou přemýšlet během následujícího dne. Všichni jsme se příjemně uvolnili, a pak už jsme se jen pomodlili a zavrtali do pelíšků. Mně byla zima, a tak mi syn půjčil ručník, abych se s ním mohla přikrýt. A to už všichni oddychovali a já jsem spala, sotva jsem zavřela víčka.

Autor: Veronika Hamernikova | úterý 28.11.2023 18:49 | karma článku: 10,66 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - závěrečná rekapitulace našeho putování

Kdybych si měla znovu vybrat, neváhala bych a vyrazila bych na cestu. Byl to jeden z nejkrásnějších zážitků mého života. Rodinné pojetí pouti přineslo nové výzvy i nové radosti, rozhodně to byl nejdokonalejší teambuilding.

30.11.2023 v 23:18 | Karma: 15,11 | Přečteno: 416x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den devatenáctý

Vracíme se do Porta ke starobylé katedrále, na místo, ze kterého jsme vyšli. Setkáváme se s poutníky, kteří právě odcházejí a přejeme jim šťastnou cestu. My se už vracíme domů. Jaké to bude, až zase otevřeme dveře svého bytu?

29.11.2023 v 23:07 | Karma: 13,33 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den osmnáctý

Poutník prý má ráno přivítat nový den na mysu Finisterra a uvědomit si, že od nynějška je již jiným člověkem. A pak je čas otočit se zády k oceánu a vrátit se do své domoviny a do svého každodenního všedního života.

29.11.2023 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den sedmnáctý

Blížíme se konci našeho putování. Mys Finisterre je už skoro na dosah. Dříve prý poutníci v cíli cesty pálili své šaty, aby ukázali, že se proměnili v nového člověka. A dnes večer budeme u majáku při západu slunce stát i my.

29.11.2023 v 20:59 | Karma: 11,02 | Přečteno: 172x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den šestnáctý

Ačkoli jsme po celé Camino putovali nádhernou přírodou, dnešní krajina byla nejkrásnější. Procházeli jsme úchvatnými národními parky, obdivovali jsme špičaté hory v dáli a odpoledne nás opět provázely výhledy na nekonečný oceán.

28.11.2023 v 19:54 | Karma: 11,97 | Přečteno: 278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  14:55

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 747x
Jsem manželka jednoho hodného muže a maminka tří skotačivých dětí. Vystudovala jsem psychologii. Literární tvorba je mým celoživotním koníčkem.

Seznam rubrik