Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezapomenutelná cesta - den čtrnáctý

Úspěšně jsme zakončili Camino z Porta do Santiaga. Dopřáli jsme si den volna, abychom nabrali sil a měli čas a prostor dosavadní putování uzavřít. Po dni odpočinku jsme plní očekávání vyrazili na druhou část - Camino Finisterre.

Ráno jsem vstala jako mátoha. Ještě byla tma, když jsem sbírala vyprané prádlo ze sušáku a dobalila batůžky. Postupně jsem vzbudila manžela a děti. Tiše jsme posnídali, dcerku na rozloučenou kopla do ruky probíjející varná deska, až se na ní objevila zarudlá spálenina.

Sluníčko teprve pozvolna vycházelo, když jsme se pohledem naposledy rozloučili s pronajatým bytem a vyrazili vstříc naší poslední pouti – vstříc Finisterre. Město ještě spalo, sem tam jsme potkali někoho s batůžkem na zádech a pár domorodců chvátajících do práce.

Procházeli jsme městem, kráčeli jsme v chladném vlhkém ránu okolo staré fontány. „Mami, mami, podívej, to je ledňáček!“ Volaly děti. A opravdu. Nad vodní hladinou prolétal malý, blankytně modrý ptáček. Podíval se na nás, zamával křídly a zmizel nám z dohledu. Tak to budeme mít šťastnou cestu, když jsme hned na začátku viděli tak vzácného tvorečka!

Já zase nasadila svižné tempo, cítila jsem se lehká jako ten pták, batoh na zádech jsem už vůbec necítila. Těšila jsem se z každého výhledu do krajiny, z každého krásného stavení, z každého metru naší cesty. Děti trošku reptaly. Nejvíc Honzík. Rozpadal se mu batoh a bolela ho noha. Poslední dny jsem mu ji tejpovala, večer masírovala, ale pořád ji měl trochu oteklou a stěžoval si, že se mu špatně chodí. To bude jen namožené, utěšovala jsem ho a půjčila jsem mu svou mastičku na bolavé nožky. Až o dva měsíce později jsme na rentgenu zjistili, že měl únavovou zlomeninu na nártu. Naštěstí mu krásně srostla i bez sádry.

Galicie je prý známá častým deštěm a dnešní den se nenechal zahanbit. Sotva jsme vyrazili z města, zkropily nás první kapky. A po pár kilometrech se rozpršelo úplně. Kráčeli jsme okolo staré továrny, potom do menšího kopce okrajem vesnice Sarela de Abaixo. Brzy jsme zase zašli do lesa vonícího eukalyptem, s vřesem vyšším než české kapradiny a hrajícím všemi barvami. Byla to pastva pro oči. Turistů na cestě bylo tak akorát, necítili jsme se osamocení, ale ani jsme nekráčeli v davu ostatních. S poutníky jsme se opakovaně potkávali, hlavně když jsme oblékali pláštěnky nebo se schovávali v hustém dešti na zastávkách.

Potkali jsme také jednu českou dívku, která zrovna procházela sama a kousek cesty jsme strávili v příjemném rozhovoru. Prý se občas setkává s indským kamarádem, který nás už potkal. Za chvíli nás doběhl a se smíchem nás česky pozdravil. Natáhl dlouhé nohy a zase byl pryč. I když až do Finisterry jsme se ještě pravidelně míjeli na odpočívadlech.

Také jsme se pravidelně setkávali se čtyřčlennou rodinou – hlavou rodu byl evidentně postarší pán, za ním cupitala jeho tichá manželka a vzadu se za ruku držela dospělá dcera s manželem. Ve Finisteře jsme dokonce spali ve stejném penzionu a cestou ze Santiaga do Porta nám obsadili naše rezervovaná místa v autobuse.

Děti byly nadšené, jak potkáváme ty stejné lidi. Vzpomínali na všechny, které jsme během pouti již potkali a kteří v nás zanechali svoji stopu.

Za hustého deště jsme došli na překrásný most Ponte Maceira. Doufali jsme, že u něj dostaneme razítko, ale žádné jsme nenašli. Udělali jsme si pár fotek na památku a šlapali jsme po mokré silnici dál. Následovala pěkná cesta přírodou okolo hlasitě bublající řeky Tambre. Děti už byly unavené a chtěly si sednout, ale všechno bylo mokré. Párkrát jsme zastavili na autobusových zastávkách, abychom ze sebe oklepali trochu vody, ale pět se nás dovnitř nevmáčklo a tak jsme se dlouho nezdržovali. Bez pořádného odpočinku jsme před druhou hodinou vešli do Negreiry.

Ubytování jsme měli domluvené až na pozdní odpoledne, ale majitel byl laskavý a přišel nám hned otevřít. Měli jsme nádherný byt jen sami pro sebe. Nechali jsme děti, aby si daly horkou sprchu a obsadily postýlky a s manželem jsme vyrazili do nedalekého obchodu na nákup. Sice jsme měli původně v plánu zajít do restaurace, ale zase byla siesta a čekat do večera se nám nechtělo. Nakoupili jsme tašky jídla na dva dny, v průvodci psali, že v příštím dnu nebudeme mít žádnou možnost nákupu.

Než jsme se všichni umyli a vyprali svršky, manžel připravil výborný oběd. Najedli jsme se, co se do nás vešlo, zahráli jsme si karty a šli jsme brzy spát.

Autor: Veronika Hamernikova | úterý 28.11.2023 17:46 | karma článku: 12,00 | přečteno: 228x
  • Další články autora

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - závěrečná rekapitulace našeho putování

Kdybych si měla znovu vybrat, neváhala bych a vyrazila bych na cestu. Byl to jeden z nejkrásnějších zážitků mého života. Rodinné pojetí pouti přineslo nové výzvy i nové radosti, rozhodně to byl nejdokonalejší teambuilding.

30.11.2023 v 23:18 | Karma: 15,11 | Přečteno: 416x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den devatenáctý

Vracíme se do Porta ke starobylé katedrále, na místo, ze kterého jsme vyšli. Setkáváme se s poutníky, kteří právě odcházejí a přejeme jim šťastnou cestu. My se už vracíme domů. Jaké to bude, až zase otevřeme dveře svého bytu?

29.11.2023 v 23:07 | Karma: 13,33 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den osmnáctý

Poutník prý má ráno přivítat nový den na mysu Finisterra a uvědomit si, že od nynějška je již jiným člověkem. A pak je čas otočit se zády k oceánu a vrátit se do své domoviny a do svého každodenního všedního života.

29.11.2023 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den sedmnáctý

Blížíme se konci našeho putování. Mys Finisterre je už skoro na dosah. Dříve prý poutníci v cíli cesty pálili své šaty, aby ukázali, že se proměnili v nového člověka. A dnes večer budeme u majáku při západu slunce stát i my.

29.11.2023 v 20:59 | Karma: 11,02 | Přečteno: 172x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den šestnáctý

Ačkoli jsme po celé Camino putovali nádhernou přírodou, dnešní krajina byla nejkrásnější. Procházeli jsme úchvatnými národními parky, obdivovali jsme špičaté hory v dáli a odpoledne nás opět provázely výhledy na nekonečný oceán.

28.11.2023 v 19:54 | Karma: 11,97 | Přečteno: 278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  15:18

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 747x
Jsem manželka jednoho hodného muže a maminka tří skotačivých dětí. Vystudovala jsem psychologii. Literární tvorba je mým celoživotním koníčkem.

Seznam rubrik