Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezapomenutelná cesta - den jedenáctý

Pomalu jsme si zvykli na každodenní chůzi a sami se divíme, jak dobře se nám teď kráčí. Batohy na zádech skoro necítíme a zastavujeme v čím dál delších intervalech. Je neuvěřitelné, jak rychle jsme se na putování adaptovali.

Vstali jsme ještě za rozbřesku, že vyjdeme brzy. Ale když jsme z pokoje vystrčili nosíky, viděli jsme, že polské poutnice také vstávají a vrhaly na nás nasupené obličeje, když jsme zamířili do koupelny. Nechtěli jsme si kazit den hned po ránu, tak jsme jim dali přednost, dobalili batůžky, nasnídali se a vyrazili chvíli po nich.

Bydleli jsme jen pár kroků od trasy. Už po ní zase proudily davy poutníků, neměli jsme ani trošku soukromí. Sem tam k nám vyběhl toulavý psík, ale ve španělsku jsme zatím potkali samé mírumilovné tvory. Po zkušenostech z Portugalska to byla příjemná změna.

Cesta zase často vedla eukalyptovými lesy, vzduch nádherně voněl, noha lehce střídala druhou a oči se jen kochaly tou nevídanou krásou. Přešli jsme brod, potom starý kamenný most. Děti se na chvíli posadily na svačinu. A pak jsme zas pokračovali dál.

Některé poutníky jsme potkávali v posledních dnech opakovaně a vesele jsme se zdravili na pozdrav. Dokonce jsme na chvíli potkali i naši starou známou mexickou poutnici. Konečně se mohla seznámit i s ostatními členy rodiny a zejména děti na ni myslely ještě dlouho po návratu.

Když Elišku po několika kilometrech bolely nožky, pustila se do zpěvu lidových písní a vydržela svým zvonivým hláskem bavit poutníky okolo nás i celé hodiny. Párkrát jsme také potkali české skupiny mladých poutníků a vesele jsme na sebe mávali.

Dnešní cesta utekla rychle, konečně jsme si zvykli na každodenní námahu a v cíli jsme byli dřív, než jsme se nadáli. Vstupovali jsme do starobylého města Padrón a zase jsme slyšeli zvuky galicijských dudáků. Měla jsem pocit, jako by nás tady vítaly a bylo to tak krásné, až mi tekly slzy po tvářích.

Prošli jsme alejí platanů a stanuli před chrámem svatého Jakuba. Uvnitř byla neuvěřitelná atmosféra, jako by svatost toho místa naplnila každičkou molekulu v chrámu. Tiše jsme si vyzvedli razítka do credenciálů, posadili se do lavic a děkovali Bohu, že nám umožnil dojít až sem. Pořád jsem tomu nemohla uvěřit – je to skutečně pravda? Tohle je ten můj sen? Je to tak krásné snění! Bože, tolik ti děkuji.

Chvíli jsme hledali albergue, ve kterém nám milá paní vydala padronský certifikát. V roztřesených rukách jsem držela dokumenty, snažila se přeložit, co v nich stojí a opět jsem upřímně děkovala Bohu, že mé kroky dovedl až sem. Že jsme to zvládli. Že už zase putujeme jako rodina. Vzpomínala jsem, jak jsem před několika dny v Caminze plakala a vyčítala si, že jsem rodinu vystavila takové námaze. A teď jsem děkovala, že každá kapka potu stála za to.

Měli jsme hlad a manžel objevil restauraci, kde na siestu nehráli. A tak jsme si dali poprvé oběd v opravdové restauraci. Jako předkrm jsme si dali lasagne, potom nám číšník přinesl velkou porci pečeného masa a brambor a na závěr nás obdaroval štědrou porcí zmrzliny. To byla dobrota!

Pak jsme se vydali na ubytování. Měli jsme pronajatý krásný apartmán v samém centru města, hned vedle Svatojakubského chrámu. Uvnitř bylo čisto a voňavo. Dokonce tu byla i pračka, a tak jsme dali prát všechny zpocené svršky a postupně jsme se vystřídali ve vaně.

Šla jsem poslední. S chutí jsem vklouzla do teplé vody. Měla jsem hodinu jen pro sebe. Před očima mi běžel každičký den cesty, jeden nezapomenutelný okamžik za druhým. Po tvářích mi tekly slzy díků, když jsem vzpomínala na všechny ty velké i malé zázraky, které jsem denně zažívala. Děkovala jsem v duchu Bohu i celé své rodině, že jsem si mohla splnit svůj veliký sen.

Navečer jsme opět vyrazili do víru města. Procházeli jsme starobylým městem, jeho nádhernými chrámy a velkolepými parky. V botanické zahradě jsme dokonce objevily obrovské baobaby. Nemohli jsme se toho kouzelného místa nabažit.

Nakonec nás však dohnala únava. Nakoupili jsme trochu jídla v místních potravinách a vrátili se do bytu. Naposledy jsem přerovnala prádlo na sušáku a v zapadajícím slunci jsem hleděla na zbytky hradeb pode mnou a na kapli de Santiaguino del Monte nahoře na kopci. Venku vál vlahý letní vítr a čechral mi vlasy a já si zase užívala pár klidných minut, kdy jsem mohla být jen sama se sebou a mohla se modlit a děkovat za ten zázrak být poutníkem na Caminu.

Zahráli jsme karty, uložili děti a pomalu jsme šli také spát. Ráno jsme chtěli brzy vstát, abychom utekli aspoň těm hlučným skupinám mladých poutníků, vykračujících po cestě s reproduktory na rameni, jejichž divoká hudba nás rušila v rozjímání.

Autor: Veronika Hamernikova | pondělí 27.11.2023 14:21 | karma článku: 12,48 | přečteno: 224x
  • Další články autora

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - závěrečná rekapitulace našeho putování

Kdybych si měla znovu vybrat, neváhala bych a vyrazila bych na cestu. Byl to jeden z nejkrásnějších zážitků mého života. Rodinné pojetí pouti přineslo nové výzvy i nové radosti, rozhodně to byl nejdokonalejší teambuilding.

30.11.2023 v 23:18 | Karma: 15,11 | Přečteno: 416x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den devatenáctý

Vracíme se do Porta ke starobylé katedrále, na místo, ze kterého jsme vyšli. Setkáváme se s poutníky, kteří právě odcházejí a přejeme jim šťastnou cestu. My se už vracíme domů. Jaké to bude, až zase otevřeme dveře svého bytu?

29.11.2023 v 23:07 | Karma: 13,33 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den osmnáctý

Poutník prý má ráno přivítat nový den na mysu Finisterra a uvědomit si, že od nynějška je již jiným člověkem. A pak je čas otočit se zády k oceánu a vrátit se do své domoviny a do svého každodenního všedního života.

29.11.2023 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den sedmnáctý

Blížíme se konci našeho putování. Mys Finisterre je už skoro na dosah. Dříve prý poutníci v cíli cesty pálili své šaty, aby ukázali, že se proměnili v nového člověka. A dnes večer budeme u majáku při západu slunce stát i my.

29.11.2023 v 20:59 | Karma: 11,02 | Přečteno: 172x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den šestnáctý

Ačkoli jsme po celé Camino putovali nádhernou přírodou, dnešní krajina byla nejkrásnější. Procházeli jsme úchvatnými národními parky, obdivovali jsme špičaté hory v dáli a odpoledne nás opět provázely výhledy na nekonečný oceán.

28.11.2023 v 19:54 | Karma: 11,97 | Přečteno: 278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:50

Aktualizujeme Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  16:43

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 747x
Jsem manželka jednoho hodného muže a maminka tří skotačivých dětí. Vystudovala jsem psychologii. Literární tvorba je mým celoživotním koníčkem.

Seznam rubrik