Jak nám Pat a Mat rekonstruovali byt I.

14. 11. 2016 22:28:27
No jo, spolehnout se na Pata a Mata, to snad může jen blázen. Jenže když on se Pat tvářil jako majitel firmy s pěti zaměstnanci a Mata předcházela pověst Supermana...

Pata jsme najali na rekonstrukci našeho bytu. Doporučila nám ho naše známá. Zpytuji svědomí, jestli jsem se jí někdy něčím nedotkla. Pat nás totiž pravidelně dostává do patových situací. Každou chvíli od něj slyšíme, že nemá peníze a neví, co dál. Nemůže z obchodu vykoupit zboží, které potřebuje k rekonstrukci. Rekonstrukce takřka nepostupuje. Když Patovi napočítáme penále za zpoždění, nebude mít peníze, aby k nám mohl dojíždět. Za naše peníze, které měl použít na nákup zboží a materiálu, si musel koupit auto, aby k nám mohl dojíždět a zaplatil dluhy, aby nešel do vězení a mohl pro nás pracovat. Co teď? Babo raď!

Patova manželka byla fúrie, a tak se s ní rozešel. Našel si mladou a krásnou přítelkyni. Přítelkyně mu dává pořádně zabrat. Asi to má nejradši po ránu. Pat k nám přijíždí nejdřív v deset, a i tak je na smrt vyčerpaný. Vzhledem únavě také nevydrží pracovat od rána do večera, jak by člověk od řemeslníka, nota bene placeného za hotovou práci, očekával. On nevydrží pracovat ani běžnou osmihodinovou pracovní dobu! Když u nás stráví prací alespoň čtyři hodiny, bouchneme večer šampaňské. Za těch pět měsíců rekonstrukce padly čtyři lahve.

Jelikož je Patova přítelkyně vyhlášená krasavice, toť se ví, Pat ji nemůže nechat doma bez dohledu. A tak přijíždí stěží dvakrát, třikrát týdně... a děsně u nás trpí. Neustále kontroluje telefon, a co chvíli do něj roztomile štěbetá. Nedávno to už naše děti nevydržely a neznaje studu, jaly se ho imitovat. Tak upřímně jsem se už dlouho nezasmála.

Jak jsem již řekla, Pat je již nějaký čas rozvedený. Podezřívám jeho přítelkyni, že se jí nedaří vytvořit kouzlo domova. Pat ho totiž plnými doušky bezostyšně nasává u nás. Mnohokrát jsem se snažila moudře mu poradit, aby přijel pracovat hned ráno, kdy jsme všichni pryč a on bude mít klid na práci. Ale to on ne. On vždycky čeká, až budeme všichni doma, aby si užil ty neopakovatelné okamžiky, kdy s dětmi píšeme úkoly, cvičíme na klavír, podepisujeme poznámky a diskutujeme o pravidlech rodinného soužití. Plete se nám pod ruce a pod nohy, když vybalujeme nákup a vaříme večeři. S prací se v tu chvíli neskutečně nimrá a občas se už ani nenamáhá nějakou práci předstírat a jen tak ve zbožné úctě dřepí na zemi a kouká na tu naši idylku v bytě typu staveniště.

Pat se pomalu a jistě stává právoplatným členem naší rodiny. Přeci jen, když jste s někým tak dlouho v kontaktu, ani to nejde jinak. Ne, že bychom s takovými blízkými vazbami počítali hned od začátku. My tedy rozhodně ne. Chtěli jsme mít rekonstrukci hotovou za pět týdnů. Hotovo, zaplaceno a sbohem. Jenže za chvíli společně oslavíme půlroční výročí, a to už se člověk sblíží, ať chce či ne. Tak s námi Pat oslavil srpnové narozeniny našich dětí (kterým jsme v tom našem staveništi doposud ani nemohli rozbalit dárky), začátek školního roku, moje narozeniny, dcerčin svátek a teď s námi dokonce oslaví i narozeniny našeho manžela! Pevně doufám, že jarních narozenin našeho prvorozeného se už nezúčastní. Ale u Pata je možné všechno.

Pat má totiž značně subjektivní představy o čase. A velmi omezený slovník. Zpočátku měl na každý náš dotaz týkající se termínu dokončení díla odpověď „zítra.“ Tento časový údaj nám zarytě opakoval dva měsíce. Když zjistil, že jsme na toto slovo alergičtí a hrozí, že v důsledku anafylaktického šoku upadneme do bezvědomí, zavedl nový pojem: „do dvou týdnů.“ Nicméně po tolika týdnech a měsících již Pata důvěrně známe a víme, že obojí v podstatě znamená to stejné: na svatého Dyndy aneb až naprší a uschne. Takže už i zamrzlo a nasněžilo a pořád nic.

Když si nakonec i Pat sundal růžové brýle a uvědomil si, že s tímto tempem u nás stráví život až do důchodu, začal hledat pomocníka. Jeho věty se staly rozvitějšími. „Zítra přijde obkladač.“ „Zítra dorazí zedník.“ „Za týden přijde obkladač.“ „A elektrikář taky.“ Tak jsme čekali a čekali, nechali udělat nové klíče... ale nikdo nepřicházel. Jeden šikula si den předem pořezal ruku (nebyl to náhodou nezdařilý pokus o sebevraždu?), druhý po cestě vážně havaroval (takřka dokonalá sebevražda), třetí zmizel z povrchu zemského, jeho telefonní číslo přestalo existovat a nikdo o něm nic neví.

Nakonec se ale štěstí unavilo a jednoho krásného sobotního odpoledne k nám přišel Mat. Vypadal trošku jako strejček Pompo, ale byl ochotný vypotit na naší stavbě pár kapek potu a dokonce riskovat značnou finanční nejistotu, kterou Pat skýtal. Nicméně Mat byl už zkušený obchodník a tak rovnou vybafl svoje podmínky.

„Pate, kdy mi zaplatíš?“

„Zítra, Mate, neboj, zítra.“

„Pate, jestli to nebude, tak ti tady ty kachlíky všechny rozbiju.“ A poklepal zednickou lžíci na krabici s těžce vydobytími obklady dovezeními z daleké Itálie (podle toho, jak dlouho jsme na ně čekali, je Pat mohl zrovna tak jeden po druhém přinášet pěšky a ještě se po cestě vykoupat ve Středozemním moři a slézt nejeden alpský vrchol).

Pat střídavě blednul a rudnul... a potom si plácli.

A tak se k nám domů nastěhoval i Mat. Mat je šťastně rozvedený a žije sám. V noci dobře spí a ráno po něm nikdo nechce žádné výkony, takže u nás vesele křepčí už v sedm hodin ráno. My si jeho ochoty velmi ceníme, tudíž vstáváme už v pět, abychom se stihli vypravit, poklidit po snídani a vystěhovat mu nábytek z kuchyně, než přijede.

Mat je u nás ale nerad sám. Tak jsem po několika měsících bez výplaty nakonec v neziskovce podala výpověď a při nekonečném odepisování na inzeráty mu dělám společnost. Občas si říkám, že Mata mám jako pokání za to, že jsem se při mateřské rouhala a stěžovala si na neustálou přítomnost dětí. Mat má totiž duši (a chování) malého dítěte. Ať se hnu kam se hnu, pořád ho mám za zadkem. Když si pustím počítač a začnu tvořit životopis, už mi strká hlavu do monitoru a zajímá ho každé písmenko. Když mi dochází trpělivost a vztekle za sebou zavřu dveře do pracovny, trucovitě se usadí v místnosti, co snad brzy bude koupelnou a vyvolává: „paní ...-ová, paní ...-ová“. A neutichne, dokud všeho nenechám a nevěnuji mu potřebnou dávku pozornosti.

Jak tak už měsíc nemohu zavadit o kloudnou práci, začínám uvažovat nad tím, že si znovu obnovím svou živnostenskou činnost. A už vím, co budu dělat. Já totiž budu „manželka hodinového manžela.“ O zákazníky určitě nebudu mít nouzi. Po pár dnech psychického nátlaku mi bude každá panímáma vděčností líbat ruce, když budu o jejich Pata a Mata pečovat, přikyvovat, litovat a foukat bebíčka a ona bude moct konečně zmizet do práce!

Autor: Veronika Hamernikova | pondělí 14.11.2016 22:28 | karma článku: 32.40 | přečteno: 5185x

Další články blogera

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - závěrečná rekapitulace našeho putování

Kdybych si měla znovu vybrat, neváhala bych a vyrazila bych na cestu. Byl to jeden z nejkrásnějších zážitků mého života. Rodinné pojetí pouti přineslo nové výzvy i nové radosti, rozhodně to byl nejdokonalejší teambuilding.

30.11.2023 v 23:18 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 391 | Diskuse

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den devatenáctý

Vracíme se do Porta ke starobylé katedrále, na místo, ze kterého jsme vyšli. Setkáváme se s poutníky, kteří právě odcházejí a přejeme jim šťastnou cestu. My se už vracíme domů. Jaké to bude, až zase otevřeme dveře svého bytu?

29.11.2023 v 23:07 | Karma článku: 12.99 | Přečteno: 223 | Diskuse

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den osmnáctý

Poutník prý má ráno přivítat nový den na mysu Finisterra a uvědomit si, že od nynějška je již jiným člověkem. A pak je čas otočit se zády k oceánu a vrátit se do své domoviny a do svého každodenního všedního života.

29.11.2023 v 22:03 | Karma článku: 8.15 | Přečteno: 168 | Diskuse

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den sedmnáctý

Blížíme se konci našeho putování. Mys Finisterre je už skoro na dosah. Dříve prý poutníci v cíli cesty pálili své šaty, aby ukázali, že se proměnili v nového člověka. A dnes večer budeme u majáku při západu slunce stát i my.

29.11.2023 v 20:59 | Karma článku: 11.02 | Přečteno: 161 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.40 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 742

Jsem manželka jednoho hodného muže a maminka tří skotačivých dětí. Vystudovala jsem psychologii. Literární tvorba je mým celoživotním koníčkem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...